Uncategorized

5 SUPERFOODS

5 superfoods met bewezen werking tegen acne

Er zijn verschillende manieren waarop onze voeding bijdraagt aan het ontstaan van acne, of juist het afremmen van acne. Vandaag ga ik in mijn blog dieper in op vijf superfoods die het lichaam zodanig ondersteunen en bepaalde schadelijke mechanismen in het lichaam afremmen, dat ze daarmee ook een positieve invloed hebben op acne.

TOR

Een belangrijk mechanisme in het ontstaan van acne is de activiteit van het mTORC-1 enzym. Ook wel TOR genoemd. TOR reguleert onder andere celgroei, eiwitsynthese en transcriptie in de cel -het stimuleert je groei en het stimuleert de talgproductie. Wanneer we junkfood eten, zuivel, en veel dierlijke producten consumeren activeren we het TOR-enzym. En een overactief TOR kan resulteren in acne. Heb je een acne-gevoelige huid? Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk TOR-activerende producten te mijden.

5 superfoods die rijk zijn aan antioxidanten, die TOR afremmen en makkelijk aan je voedingspatroon zijn toe te voegen: Appel

Appel is een van de meest gezonde en bijzondere fruitsoorten die we hebben. Er zijn talloze onderzoeken naar de positieve effecten van appel. Appel heeft niet alleen krachtige antioxidanten die in de schil zitten, appel is ook rijk aan pectine. En beiden helpen ze om de huid tot rust te brengen. De polyfenolen in de schil van de appel laten lever beschermende effecten zien, en de lever heeft bij acne vaak extra ondersteuning nodig. Daarnaast is appel rijk aan quercetine, dat een remmend effect heeft op het TOR-enzym.

Groene asperges

Groene asperges zijn zeer rijk aan vitaminen zoals vitamine k, verschillende b-vitaminen, selenium, vitamine C en E. Daarnaast bevatten ze kalium, ijzer, zink, magnesium en calcium. Asperges zijn heel goed voor de lever en remmen ontstekingsprocessen. Ook bevatten ze veel quercetine dat een remmende werking heeft op TOR.

Broccoli kiemen (en alle kruisbloemigen)

Broccoli kiemen remmen het TOR-enzym en hebben mede daarom effect op hele verschillende uitlopende klachten. En als we naar onderzoek kijken zien we dat er veel verschillende klachten baat hebben bij het eten van broccoli, broccoli kiemen en andere koolsoorten.

Groene thee

Er zijn meerdere onderzoeken die laten zien dat het drinken van groene thee huidverbetering geeft en huidveroudering afremt. Voor acne laat het een remmend effect zien op de ontstekingen en op de talgproductie. Groene thee remt de talgproductie sterk, zowel wanneer we het drinken als wanneer we het op de huid aanbrengen. In het algemeen verbetert het drinken van groene thee de kwaliteit van de huid. Daarom worden in veel huidproducten tegenwoordig groene thee extract verwerkt. Daarnaast remt groene thee het TOR-enzym.  

Kurkuma

Er zijn sterke aanwijzingen dat kurkuma zowel bij inwendig als bij uitwendig gebruik, een positief effect heeft op huidproblemen. Niet iedereen kan kurkuma op de huid hebben, omdat het een gele gloed achter laat, daarom wordt er voor het gezicht vaak gewerkt met een kurkuma extract. Wanneer je regelmatig kurkuma in je voeding verwerkt remt het ontstekingsprocessen en het doodt ongunstige bacteriën en schimmels in de darm die bij kunnen dragen aan de productie van gifstoffen en ontstekingen in de darm.  Daarnaast remt kurkuma het TOR-enzym.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *