ROSACEA

ROSACEA

Rosacea is een chronische, genetisch bepaalde, aandoening van de bloedvaten. Deze aandoening wordt gekenmerkt door roodheid in het gezicht, soms in combinatie met bultjes, (rode) ontstekingen en/of zwelling. Deze huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vaak ontwikkelt het zich vanaf het 30elevensjaar. De oorzaak van rosacea is onbekend.  

Ontwikkeling rosacea

Rosacea ontwikkelt zich door 4 stadia. Het eerste stadium kenmerkt zich door blozende wangen – die urenlang rood kunnen blijven -, zichtbare vaatjes in de huid en een prikkende soms pijnlijke huid na blootstelling aan factoren zoals wind, kou en cosmetica. Stadium twee kenmerkt zich door het ontstaan van rode bultjes, zichtbare poriën en eventuele zwelling van het gezicht. In het derde stadium ontstaan er grotere ontstekingen, verdikt de huid (met name rondom de neus) en verruwt de huid. In het laatste stadium kan men ook oogklachten ervaren zoals wazig zicht of zelfs ontsteking van het slijmvlies in de oog of de iris.

Couperose

Couperose kan een symptoom zijn bij rosacea maar kan ook alleen optreden. Hierdoor wordt couperose weleens verward met rosacea. Waar rosacea een chronische ontstekingsziekte van de huid is couperose het resultaat van een nesteling van kleine, rode en blauwe bloedvaatjes die zichtbaar in de huid zitten. Couperose ontstaat door afzwakking van de vaatwandjes. De huid verliest, naarmate we ouder worden, geleidelijk stevigheid en elasticiteit waardoor de vaatwandjes in onze huid ook afzwakken. Ook erfelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol: de sterkte van onze vaatwandjes is namelijk erfelijk bepaald. 

Golden-Glow.png

Pittige gerechten, alcoholische en cafeïne houdende dranken zoals koffie kunnen je huidconditie verergeren bij rosacea. Beperk deze daarom zoveel mogelijk!

Behandeling

Er is geen medicijn voor rosacea maar er zijn meerdere mogelijkheden om rosacea zoveel mogelijk te beperken. De juiste huidverzorging is essentieel. De behandeling is dan ook afhankelijk van het stadium waarin je huid zich bevindt. De ernst van rosacea wordt beïnvloed door verschillende factoren waaronder zonlicht, temperatuurswisselingen, roken en stress.

HELP IK HEB DIT HUIDPROBLEEM!

Heb je last van dit huidprobleem en wil je hier graag van af? Vul je e-mailadres in en ontvang binnen enkele minuten onze Skin Questionnaire in je mailbox. Zo kunnen onze Mail Skin Advisors je passend huid-, product-, en voedingsadvies geven.