Acné

Acne is een van de vervelendste en meest voorkomende huidproblemen ter wereld. Vaak denken we dat acne de benaming is voor jeugdpuistjes maar niets is minder waar. Acne (vulgaris/conglobata) is namelijk een brede term die verschillende huidaandoeningen omvat. Acne komt in verschillende vormen en kan ontstaan op verschillende lichaamsdelen, waaronder je gezicht, hals, borst en je rug. Om je acne goed te kunnen behandelen is het belangrijk om de verschillende acnetypen te diagnosticeren zodat je deze effectief kan behandelen.

DIRECT NAAR SKIN QUESTIONNAIRE

Oorzaak Acné

Acne ontstaat wanneer de talgklierfollikel (het haarzakje) verstopt raakt met overtollige talg, bacteriën en dode huidcellen. Dit resulteert in een comedo, ook wel een verstopte porie genoemd. Acneontwikkeling kan verergeren door immuun- en ontstekingsreacties, toegenomen talgproductie en de vermenigvuldiging van de grootste boosdoener dePropionibacterium acnes(P. acnes) bacterie. Onze huid ontwikkelt zich constant: oude huidcellen vervellen en hier komen nieuwe voor in de plaats. Wanneer de oude huidcellen niet uit de poriën worden geexfolieerd en zich combineren met zweet, talg, bacteriën en ontstekingscellen kunnen ze vast komen te zitten en resulteren in de vorming van een puistje.

Comedonen

Comedonen, ook wel bekend als mee-eters, komen voornamelijk voor op het gezicht, de borst, en de rug. Comedonen komen voor in twee verschillende vormen namelijk: de gesloten, wittige, kleine onderhuidse pukkeltjes – ook wel ‘’whiteheads’’ genoemd. Wanneer de whitehead oxideert (zuurstof bij komt) kleuren deze mee-eters zwart: deze noemen we dan ‘’blackheads’’.

Papels

Papels kenmerken zich door de rood/roze bult zonder pust of een zichtbare opening. Papels ontstaan wanneer een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Dit activeert de werking van de bacteriën in die omgeving waardoor de omgeving overtollig talg en dode huidcellen als het ware ‘’opeet’’ en de huid dus ontsteekt. Deze vorm van acne kan erg gevoelig en pijnlijke zijn.

Pustel

Pustels kenmerken zich door de opgezwollen met pus gevulde witgele kop. Pustels ontstaan als reactie op een ontsteking binnen de talgklierfollikel. Deze ontsteking ontstaat als te veel dode huidcellen, talg en bacteriën zich binnen de follikel nestelen. Hoewel het uitknijpen van deze puistjes zeer verleidelijk kan zijn raden wij dit sterk af. Deze vorm van acne is namelijk zeer littekengevoelig.

Noduli

Noduli staan bekend als een van de pijnlijkste vormen van acne. Noduli ontwikkelen zich wanneer een infectie zich, door te veel druk op de wand van de porie, uitbreidt naar de omringende follikels. Deze vorm van acne is een van de pijnlijkste vormen.

Cystes

Cysten zijn een van de ergere vormen van acne. Deze vorm van acne is vaak ontstoken en gevuld met pus. Cysten zijn over het algemeen zeer pijnlijk en vereisen altijd professionele benadeling. Cysten zijn zeer littekengevoelig doordat de ontsteking dieper in de huid zit en cysten vaak over het algemeen groter zijn dan de overige verschillende vormen van puistjes.

Acne Conglobata

Acne conglobata is een ernstigere vorm van acne vulgaris, deze vorm komt vooral voor bij mannen. Acne conglobata kan voorkomen in het gezicht, de nek en op de rug. Dit type acne uit zich voornamelijk uit in de vorm van dubbel- en reuzencomedonen, abcessen, en infiltraten – dit gaat helaas vaak gepaard met het ontstaan van littekens. Acne conglobata kan ook voor andere klachten zorgen zoals koorts, vermoeidheid en soms zelfs artritis.

Skin Questionnaire Acné

Je hebt je aangemeld voor het huidprobleem “acné.” Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw lifestyle, gezondheid en huidsituatie heb ik een handige Skin Questionnaire opgesteld. Geef mij 5 minuten van jouw kostbare tijd en ik geef jou een glow!