Littekens kunnen door verschillende redenen gevormd worden waaronder infecties, operaties, acne of verwondingen. Een litteken is het resultaat van de genezing van beschadiging van het bindweefsel. Deze ontwikkeling behoort tot het natuurlijk genezingsproces van onze huid.
-
Ontwikkeling littekens
Littekens ontstaan wanneer de dermis (diepere huidlaag) beschadigd. Bij een beschadiging van de huid ontwikkelt je lichaam nieuwe collageenvezels om de schade te herstellen, dit resulteert in een litteken. Littekenweefsel bestaat dan ook uit flexibel en sterk collageenweefsel. Het littekenweefsel zal ander textuur hebben dan het omringende weefsel. De zichtbaarheid van littekens is afhankelijk van meerdere factoren zoals je leeftijd, genen en je huidskleur.
-
Acne littekens
Acne littekens treden op na beschadigingen in de huid ontstaan door acne ontstekingen. Acne ontstekingen ontstaan door overmatig talgproductie, dit resulteert in ontstekingen op de huid. De ontstekingen brengen niet alleen schade aan de talgklieren maar ook aan het bindweefsel van je huid. Na genezing wordt het bindweefsel vervangen door littekenweefsel. Dit type litteken wil je eigenlijk zo veel mogelijk vermijden, daarom is het ontzettend belangrijk om op tijd te starten met het behandelen van acne.
-
Brandwonden
Brandwonden kunnen de huid enorm beschadigen. De ernst van het litteken is afhankelijk van de graad van verbranding. De gradatie van verbranding wordt aangeduid in eerstegraads-, tweedegraads- of derdegraadsbrandwonden. Eerste- en tweedegraadsbrandwonden herstellen relatief snel en vaak met licht zichtbaar tot geen litteken. Derdegraadsbrandwonden gaan altijd gepaard met littekens. Helaas geneest dit litteken niet vanzelf maar met de juiste behandeling door specialisten kunnen dit soort littekens enorm verfraaid worden.
-
Keloïd littekens
Een keloïd is een verdikt litteken, vaak is dit litteken groter dan de oorspronkelijke verwonding. Door huidbeschadiging verspreidt dit litteken zich verder dan het oorspronkelijke gebied. Dit litteken is vaak roze, rood of donkerder dan de omringende huid. Dit type litteken ontwikkelt zich sneller bij mensen met een donkere huidpigmentatie.
-
Striae
Striae is een vorm van littekens dat wordt veroorzaakt doordat de huid snel wordt uitgerekt. Striae komen vaak voor bij de zwangerschap of snelle gewichtstoename.
-
Behandeling
De meeste littekens vervagen met de tijd, maar helemaal verdwijnen zullen ze niet. Gelukkig zijn er wel veel methoden die kunnen helpen bij het verkleinen of vervagen van littekens. De eerste stap naar de behandeling van jouw litteken is uitzoeken wat voor litteken het is. Littekens komen in verschillende soorten en daarom is het belangrijk om een specialist te raadplegen alvorens je overgaat naar behandelen.