Psoriasis

Psoriasis is een chronische, auto-immuun huidaandoening die de aanmaak van nieuwe huidcellen enorm versnelt. Door de opeenhoping van de cellen ontstaat er een rood/witte schilfering op het huidoppervlak. Psoriasis is te herkennen aan de zilver/witachtige schubben die zich op de huid ontwikkelen. Dit kan gepaard gaan met jeuk en pijnlijke plekken. Deze huidaandoening komt vaak in golven, waarbij rustige periodes afgewisseld worden door wat heftigere periodes waarbij de huid sterk is aangedaan.

DIRECT NAAR SKIN QUESTIONNAIRE
  • Ontwikkeling psoriasis

    Psoriasis is het resultaat van een versneld huidproces. Onze huid bestaat uit meerdere lagen. Huidcellen ontwikkelen zich dieper in de huid en stijgen langzaam naar de opperhuid. Eenmaal op de opperhuid sterven deze cellen af. Dit proces herhaalt zich iedere maand bij een normale huid. Bij mensen met psoriasis ontwikkelt dit productieproces zich binnen enkele dagen waardoor huidcellen geen tijd hebben om ‘’te sterven’’. De snelle overproductie van nieuwe huidcellen resulteert in een ophoping van onrijpe cellen op de opperhuid die een rood-/witte ophoping van schubben creëert.

  • Erfelijke aanleg speelt een grote rol bij de ontwikkeling van deze aandoening. Als je ouders hebt met psoriasis loop je grotere risico om de huidaandoening ook te ontwikkelen, dit kan ook op latere leeftijd pas zichtbaar zijn.

    De oorzaak van psoriasis is tot op heden nog onbekend. Sommige medicijnen kunnen de huidaandoening verergeren. Dit geldt ook voor rokers, zij hebben meer kans om psoriasis te ontwikkelen.

  • Behandeling

    Hoewel er nog geen ‘’wondermedicijn’’ is voor psoriasis zijn de meeste symptomen wel te onderdrukken. Hierbij kun je denken aan verschillende vormen van behandeling zoals: lokale behandeling door middel van crèmes en zalven, lichttherapie of medicijnen. Vaak wordt ook gekozen voor een combinatie van een van deze behandelingen.

Skin Questionnaire Psoriasis

Je hebt je aangemeld voor het huidprobleem “psoriasis.” Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw lifestyle, gezondheid en huidsituatie heb ik een handige Skin Questionnaire opgesteld. Geef mij 5 minuten van jouw kostbare tijd en ik geef jou een glow!